Şizofreni Dernekleri Federasyonu

Bilgi ile Değişim Mümkün

 


Şizofreni tanısı alan bireyler tedavi ve sosyal destek ile iyileşirler, çalışabilirler ve tehlikeli değildirler. Şizofreni hastalığı gen ve çevre etkileşimi ile genellikle genç yaşlarda karşılaşılan bir hastalıktır. Hastalık hakkında bilgi edinmek bu hastalığı yaşayan bireyler ve aileleri için olduğu kadar konuyu merak eden ve kulaktan dolma bilgilerle yetinmek istemeyen tüm bireyler için önemlidir.

Bilgi edindiğimizde şizofreni hastalığına ilişkin önyargılara ve ayrımcılığa karşı meydan okumaya başlarız.  Tedavi sürecinin  önemli unsurlarını anlamak ve  iyileşme sürecine katkıda bulunmak için konuyu öğrenmek durumundayız. Şizofreni hastalığı hakkında edindiğimiz bilgiler ile önyargılara ve ayrımcı tutumlara dur diyebiliriz. İlk başta sesimiz kısık çıkabilir ama dur demek için bir yerden başlamalıyız.  Bir kişinin şizofreni sözcüğünü yanlış bir şekilde ve yanlış bir bağlamda kullandığını duyduğumuzda ne yapabiliriz? Şizofreni tanısı alan bireylerin bu söylemlerden nasıl olumsuz etkilendiğini o kişiye doğru bir şekilde nasıl anlatabiliriz? Bu soruları çoğaltmak mümkün. Söz konusu medya olduğunda ise işler çeşitli nedenlerle daha da zorlaşıyor ama yine de önyargılara ve ayrımcı tutumlara dur demek mümkün.  

Medyanın konuyu doğru anlaması, konuya duyarlı yaklaşımı ve bu konudaki haberlere yer verirken kullandığı dile özen göstermesi; şizofreni tedavisi gören bireylerin hayatlarını çok olumlu etkileyecektir. Şizofreni tedavisi gören bireylerin tehlike ile özdeşleştirildiği haberlere meydan okuyan  makaleler, yazı dizileri ve röportajlar  okumak sayesinde konuya toplumun da daha duyarlı yaklaşması söz konusu olabilecektir. Şizofreni tedavisi gören bireylerin çalışabileceklerine ve başarı haberlerine yer veren bir gazete haberi, evinden çıkmak istemeyen, tanısı nedeniyle utanç duyan veya tedaviyi yarıda bırakan bir bireye umut ışığı olabilir. Aynı zamanda böyle bir haber bir işverenin şizofreni tedavisi gören bireyler hakkındaki düşüncelerini değiştirebilir.

Şizofreni tedavisi gören bir birey önyargılardan, ayrımcılıktan ve damgalamadan çok fazla zarar görmektedir.  Bu zararlar ve kayıplar kişinin yaşamdan soğumasına, yapabileceklerinden uzaklaşmasına neden olmaktadır.  Şizofreni tedavisi gören bir bireyin öyküsünü bilmek, onun yaşadığı zorluklardan haberdar olmak ve kişiye destek olmak bazen o kişiyi dinleyerek, anlayarak ve  bazen de toplumda yanlış bilinenlere karşı dur diyerek mümkündür.  

Önyargıların ve ayrımcılığın olmadığı bir dünyada; şizofreni tedavisi gören bir birey özgüvenini kaybetmeyecek, arkadaş çevresinden soyutlanmayacak, ailesi tarafından yalnız bırakılmayacak, işverenlerin anlayışsızlığı ile boğuşmayacak ve belki de en önemlisi tedavi konusunda çok kararlı olacaktır.

Düşünmemiz gereken soru: “Şizofreni tedavisi gören bir bireyin hayatını olumlu anlamda etkilemek ve değiştirmek mümkün mü? Bu değişim nasıl gerçekleşir ve ben bu konuda  ne yapabilirim? “  Üniversite öğrencilerinin, işverenlerin, medya mensuplarının, öğretmenlerin bu soru üzerinde durdukça yeni sorular soracaklarını  ve konu ile ilgili daha çok bilgi edinmek isteyeceklerini düşünüyorum. Şizofreni tedavisi gören bir birey ile hiç tanışmamış olsanız da şizofreni hastalığı hakkındaki önyargılara ve ayrımcılığa dur demek istediğinizi hayal ediyorum… 

Sevgili Sibel Aksüt' e ve Emsal Dirlik'e bu dileğimin sadece  hayal olmadığını ve gerçekleşebileceğini gösterdikleri için çok teşekkür ediyorum. İyileşme Mümkün blog adresi ile düşünmemiz gereken soruların çoğalacağını ve şizofreni tedavisi gören bireylere ilişkin ayrımcı tutumların sona ermesine katkıda bulunacağımıza inanıyorum.

                                                                                                                     Yasemin Şenyurt

                                                                                                            18.04.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Volga Volga Film Gösterimi

 Merhaba,  4 Ağustos Cuma akşamı saat 19:00'de Mavi At Kafe'de film gösterimi var. Bekliyoruz. Katılım için lütfen şu linki doldurun...