Şizofreni Dernekleri Federasyonu

Bilinmezliğin Karşısında Durmak / Yasemin Şenyurt

 

Fotoğraf:  Jeryy Uelsmann 

Gerçeklik mi rahatsız edicidir yoksa hayaller mi? Hayaller insanda hep olumlu çağrışımlar yaratsa da insanın içini sıkıştıran hayalleri de olmuştur ve olacaktır. İnsanın hayallerden kaçıp gerçekliğe sığınma isteğini hiç duymamış olabilirsiniz ama herkes en az bir kez gerçeklerden kaçıp hayallere sığınmak isteğini dile getirmiştir hayatında. Aslında hayallerden köşe bucak kaçıyor olan kişilerle de az karşılaşmış olduğumuz için mi biz ruhumuzun derinliklerine şöyle bir bakıp üstünü örtüyoruz?

Ruhumda neler olup bittiğini fotoğrafla anlamak isterken yine Uelsmann ile karşılaşıyorum. O büyük kayanın uyuyan ve gülümseyen kadının yakınına düşecek olması içimdeki çığlığı daha da içeri bir yere atıyor.

O kayanın farkına vardığımda uyuyan kadına seslenmek istiyorum. “Kalk oradan hemen şimdi” demek istiyorum. Boğazımda hissediyorum kayayı. Kadının saçlarına bakakalıyorum. Uelsmann’ın karar anı karanlık odada başlıyor. Karanlık odadan, insana dair düşündüren hayaller üretmenin peşine düşmemişti bence Uelsmann. Gerçeğin rahatlığı karşısında rahatsız olmuş olmalıydı.

Peki ama o kadın rüyasında o kayanın kendi üzerine düşeceğini görüyor ve buna rağmen gülümsüyorsa? Fotoğrafa böyle baktığımda bilme sevgisi olan felsefenin elimden tuttuğunu biliyorum. Fotoğraftaki kadın belki kendisine yaklaşan o kayayı bir yüz olarak algılıyor ve gülümsüyor. Gülümsemesinin neden kaynaklandığı soru işareti olarak kalacak.

Günlük güneşlik bir havada çimenlere uzanıp havanın tadını çıkarırken sesler duysanız ve arkadaşınıza sesleri duyduğunuzu söyleseniz ve o da bu sesi duymadığını söylese ve aslında sizden başka hiç kimse o sesi duymamış olsa kendinizi yalnız ve çaresiz hissedebileceğiniz gibi- hayallerin rahatsız edebileceğine dair bir örnektir bu- özel ve farklı da hissedebilirsiniz.

Kaya bir sestir, görüntüdür ya da az sonra gerçekleşecek bir felakettir. O kadının bu felaketten habersiz uyuyan bir kişi olduğunu düşünmüyorum. İnsanın içini sıkıştıran hayalleri ya da felaketleri hep olacak. Belki de gerçeğe ya da hayale sığınarak sadece zaman kaybediyoruz.

Gerçekler de hayaller de sığınmak için değildir. Gerçekler de hayaller de insanın yanı başında duran ve her an gerçekleşebilecek olan ölüm karşısında bazen zayıf kalan bazen güçlü olan yaratma kaynaklarıdır.

Yazan: Yasemin Şenyurt

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Volga Volga Film Gösterimi

 Merhaba,  4 Ağustos Cuma akşamı saat 19:00'de Mavi At Kafe'de film gösterimi var. Bekliyoruz. Katılım için lütfen şu linki doldurun...